13/6/11

TUNÍSIA - Material audiovisual

12-01-2011

Más de un centenar de videos muestran la dureza de la represión contra la intifada tunecina. Libertad para Túnez.


Imágenes de la iconoclastia tunecina: La cara muerta. 14-01-2011. Rebelión. ALLENDE, Alma. Disponible a:

Qui és Ben Ali?
15/01/2011
Ben Ali és militar de carrera i es va formar als serveis d'espionatge i contraespionatge de França i Estats Units. Després de liderar la seguretat nacional i els serveis secrets (que ell mateix va crear) arriba al poder.

Comença una difícil transició política a Tunis
15/01/2011
Després de l'abandó del país de Ben Ali, el poble espera al nou govern.

Tunísia: designen a un nou govern, però segueixen les protestes
17/01/2011
Després de que el president Ben Ali abandonés el país per les revoltes populars, les autoritats tunisianes anuncien amnistia pels processos polítics i la conformació d'un nou govern que inclou a l'oposició i també a ministres de l'exmandatari, la qual cosa provoca que les protestes al carrer es mantinguin. A Yemen s'inicien manifestacions per l'alt cost de la vida.

Rebel·lió a Tunis
19/01/2011
Un nou govern de transició amb 12 membres de l'antic règim. Quatre membres de l'oposició abandonen. Les protestes continuen fins que tots els membres del règim abandonin. El poble opina.

Revolta popular a Tunis
22/01/2011
Vídeo de les notícies de Visión Siete. Amb una visió objectiva narra els motius i les conseqüències de les revoltes tunisianes.

Història de Tunis
25/01/2011
Vídeo recopilatori de fotografies de les revoltes tunisianes.

Tunísia: els manifestants segueixen amb les protestes tot i els canvis.
28/01/2011
Les forces antimotins tunisianes s'enfronten als manifestants oposats al govern de transició, el qual havia estat remodelat pel primer ministre Mohamed Ghanuchi amb la intenció d'acabar o afluixar les protestes. Tanmateix, els manifestants demanen la seva dimissió.
Anàlisis de les revoltes al món àrab per Jesús Núñez
20/02/2011
Jesús Núñez, codirector de l'Institut d'Estudis de Conflictes i Acció Humanitària analitza els origens de les revoltes al món àrab i el paper de la Unió Europea, els Estats Units i l'Exèrcit.

Programa: Tunis, l'inici del canvi.
15/04/2011
La revolució tunisiana a partir de les explicacions de Mohamed Ridha, Ambaixador de Tunis a Espanya, Fernando de la Serna, Diplomàtic i Víctor Morales Lezcano, Professor Emèrit UNED. Breu història de Tunis.

Gilbert Achcar: anàlisis de les revolucions àrabs: Líbia, Tunis i Egípte.
16/04/2011
Gilbert Achcar, escriptor i catedràtic de l'Escola d'Estudis Orientals i Africans de la universitat de Londres analitza les revoltes als països àrabs. Comenta de Tunis que és el país on s'han aconseguit avenços més profunds, però que tanmateix l'estructura de poder continua intacta i falten moltes demandes socials per satisfer. La capacitat d'organització de l'oposició d'esquerres serà decisiva pel futur de Tunis.

Gilbert Achar: la revolució àrab no ajuda a Al-Qaeda
16/04/2011
Gilbert Achcar opina sobre al paper d'Al Qaeda i d'Estats Units a les revolucions al món àrab.

Revoltes al món àrab
5/05/2011
Aquest vídeo realitzat per Tesis, ofereix una visió global i un anàlisis del fets que fins al moment han estat passant al món àrab mitjançant els testimonis de Karim Julien El-Arnauti, estudiant egipci d'intercanvi a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Granada i de Guadalupe Martínez i Mª Angustias Parejo, especialistes de l'Institut de la Pau i els Conflictes de la Universitat de Granada.

El Moukhar: pobresa al cor del “miracle tunisià”
La cadena El Hiwar mostra a través d’aquest documental com viuen els habitants d’un poble de la governació de Jandouba, una de les altres “zones d’ombra” de la brillant Tunisia de Ben Ali: pobresa aclaparadora, desescolarització i atur per la majoria d’adults de la zona. Aquesta “tasca pendent” de les promeses de Ben Ali quan va prendre el poder, és una de les zones del país que no es mostra mai als mitjans de comunicació, ni nacionals ni internacionals.
El documental està en àrab, però n’hi ha prou amb les imatges per prendre consciència d’aquesta realitat amagada i exclosa pel règim.


La qüestió tunisiana a la vetlla de les eleccions 2009
Aquest vídeo, fragment d’un documental realitzat per Selim Ben Hassen  i l’Associació d’Alumnes de Ciències Po del Món Àrab, recull una part de la conferència realitzada a Paris sobre la qüestió tunisiana a la vetlla de les eleccions.
Parlen Sana Ben Achour (activista socio-política i presidenta de l’Associació Tunisiana de Dones Democràtiques) sobre la situació de la universitat tunisiana, Oumayya Siddik sobre la situació econòmica i social del país, i Bachir Khalfallah, membre de la cambra dels consellers.


Redeyef: la revolta de Gafsa explicada per les dones
Aquest documental, que la pàgina ciberactivista nawaat.org ha titulat Redeyef: el combat de la dignitat explicat per les dones, ha estat realitzat per Omeyya Seddik e Iyed Dahmani i el Comitè Nacional de Suport als habitants de la Conca Minera sota el nom de Leila Khaled, la Tunisienne. L’objectiu principal del documental és donar a conèixer el moviment de la revolta de Gafsa, que no va ser cobert pels mitjans, i la violència estatal que el règim de Ben Ali exercia darrere la façana del seu miracle tunisià.


La crisi laboral a Tunisia
Un documental de la Federació Tunisiana de Cineastes Amateurs, realitzat per Emine El Ghozzy

La dansa de Ben Ali
L’any 2005 els ciberactivistes del blog nawaat.org van obsequiar els seus seguidors amb aquesta animació de flash que permet fer ballar Ben Ali com si d’una titella es tractés . És sabut arreu que l’humor és una eina fantàstica per fer crítica i suportar, fins i tot, el dia a dia sota un règim tan repressor com el de Tunisia.

El secret de Leila Trabelsi
Tothom ho sabia però ningú s’atrevia a fer-ho públic: Leila Trabelsi, l’esposa del president, provenia de classe baixa i al casar-se amb Zinedine va promocionar la seva família fins als extrems de que quasi bé monopolitzar alguns dels més importants sectors econòmics del país: el bancari, l’immobiliari, el del turisme, l’automobilístic, els transports i els mitjans de comunicació. Pocs dies abans de l’inici de la revolta, es va filtrar un cable a wikileaks en el que els Estats Units d’Amèrica criticaven el règim, Ben Ali i el “clan” Trabelsi.

Leila Trabelsi: la Maria Antoinette de Tunisia
L’esposa del president, emblema de la dona moderna, implicada i solidària, es dedicava a visitar hospitals, fires, associacions de discapacitats... i després fer-ne elaborar uns vídeos per (de)mostrar-ho a la resta d’habitants del país. Aquest només és un, però la quantitat de vídeos de propaganda del règim que es troben a internet és inabastable.
Destacar que en aquest vídeo l’opció d’afegir comentaris està desactivada.

L’heroisme ordinari de les dones
Com a tota la resta del món àrab, a Tunisia les dones han tingut un paper fonamental en les revoltes. A Tunisia, a més a més, l’emancipació de les dones ha estat un estendard nacional des de la proclamació de la independència, el moviment feminista del país és dels més actius del país (sempre quedarà molt per fer) i un model per a molts altres moviments de la resta del Maghreb. Així doncs, no hem de considerar seu rol i l’heroisme de les dones com a sorprenents o extraordinaris sinó tot el contrari.


Vídeo de la fortuna que troben a casa de l’ex-president de Tunísia, Ben Ali. 20-02-2011. Disponible a:

Vídeo de Strauss – Kahn (de l’FMI) a la TV: Disponible a: http://oummatv.tv/Dominique-Strauss-Kahn-La-Tunisie

3. Entrevista a Fathi Chamkhi, portavoz de Attac Túnez
Autora: Trinidad Deiros
Font: http://www.attacmadrid.org/?p=4021 Entrevista a Fathi Chamkhi, portavoz de Attac Túnez (notícia 11-03-2011)

Entrevista a Fathi Chamkhi - La Tuerka CMI/CEPS tv (Parte 1)
Font: http://www.youtube.com/watch?v=Sxf1DuBC5bI (15-03-2011) Fundación CEPS

Entrevista a Fathi Chamkhi - La Tuerka CMI/CEPS tv (Parte 2)

Font: http://www.youtube.com/watch?v=-eQ6i0bEOAI&feature=related (15-03-2011) Fundación CEPS (Centro de Estudios Políticos y Sociales)

La revuelta de Túnez en fotos. 20-01-2011. Disponible a: http://www.boston.com/bigpicture/2011/01/an_uprising_in_tunisia.html


Vídeo de TeleSur
(30-01-2011)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada