15/6/11

JORDÀNIA - Jordània: Dia a dia (gener a juny de 2011)


17 de gener de 2011

Germandat Musulmana de Jordània convoca protestes davant del Parlament

Més de mil jordans protesten al Parlament de Jordània per exigir el final del govern autoritari del primer ministre Samir Rifai, denunciar la corrupció i protestar contra la pujada de preu dels aliments bàsics i dels impostos. Els jordans manifestants prenen com a referència les manifestacions dutes a terme en les últimes setmanes a Tunísia, que han acabat provocant la dimissió del primer ministre tunisià Zine al Abidine Ben Alí. Seik Hamam, el líder de la Germandat Musulmana de Jordània, apunta que "s'ha de posar fi a la confiscació de llibertats i a la confiscació de la voluntat del poble".
Aquesta manifestació es du a terme després que el primer ministre de Jordània aprovés mesures impopulars per a frenar la crisi econòmica del país.

Articles relacionats:

- "Protestas frente al Parlamento de Jordania" [Rioja2]


28 de Gener de 2011

L'esperit de Tunísia s'estén a Jordània i dóna lloc al inici de protestes amb una nova envergadura



El tercer divendres des de que va començar el moviment de protesta, més de 6.000 jordans prenen els carrers de la seva capital i de les ciutats més poblades reclamant, a més de la renovació de l'estructura política del país i la lluita contra la corrupció dels dirigents, la dimissió del seu primer ministre,  Samir al Rifai. En una situació de desintegració econòmica (el PIB ha patit una reducció de 2 bilions de dòlars respecte el 33,79 de l'any passat, la inflació s'ha multiplicat fins a un 6,1% anual i les taxes d'atur i pobresa es troben al 12% i al 25% respectivament) i d'agitació política, el rei Abdullah ja ha promès reformes per a calmar la situació tot i que sense assegurar el seu compliment. Segons diuen diversos manifestants, però, les seves reivindicacions busquen un canvi molt més important: un canvi de govern.  

Articles relacionats:

- Al-Jazeera, Thousands protest in Jordan: Protesters gather across the country demanding the prime minister step down (http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/01/2011128125157509196.html)

- La Vanguardia, Tercer día de protestas en Jordania inspiradas por Túnez y Egipto

- Ria novosti, Miles de jordanos protestan contra la política económica del Gobierno


Vídeos relacionats:

- “El contagio llega a Jordania, donde piden la dimisión del primer ministro”  [Telesur TN]:

- “Jordanians protest rising prices” [Reuters.com]:

-Provinent de videoaficionat:


1 de febrer de 2011

El rei Abdullah II dissol el Govern de Samir ar Rifai

Després de les protestes contra la pujada de preus del combustible i dels aliments, contra els escàndols de corrupció i la política del país els últims dies de gener, el rei de Jordània, Abdullah II, ha decidit fer certes reformes per a canviar l'estat d'ànim de gran part de la població. Ha dissolt el Govern del primer ministre Samir ar Rifai, el qual ha estat substituït per Marouf Bakhit (que va ser el primer ministre entre el 2005 i el 2007).

A més a més, el monarca ha anunciat una rebaixa del preu dels aliments i dels combustibles i un augment dels salaris amb el que espera evitar que l’impuls revolucionari vingut de Tunísia i Egipte cali en l'esperit dels jordans.

D’altra banda, el Front d'Acció Islàmica és un dels principals motors de les protestes: el líder del departament polític del Front, Zaky Bany Ershehead, afirma que no acceptaran un canvi de cares en el Govern, i que la seva intenció és canviar la llei electoral aconseguint que no sigui el rei el que triï el Govern, sinó el Parlament.

Articles relacionats:

- "El rey de Jordania promete reformas para prevenir un estallido social" [El País]

- "Ahora Jordania es escenario de protestas; el rey despide al gabinete" [La Primera Plana]

- "Olas de cambio en el Mundo Árabe" [Estudios Internacionales]

- “El Rey de Jordania destituye al gobierno y nombra a un nuevo primer ministro” [La Vanguardia]

Vídeos relacionats:

- "El rey de Jordania destituye al Gobierno de Samir Rifay" [TeleSur]

- "El rey de Jordania destituye al Gobierno con promesas de reformas democráticas" [TeleSur]

- "Jordan's King appoints new PM" [Reuters]

- "Jordan's king Abdullah II fires government"


18 Febrer de 2011

Xoc violent entre protestants en manifestació i els partidaris del rei, Abdulah II

El setè divendres de protestes prodemocràtiques s'ha tacat de sang al ser atacades, unes dues-centes persones partidàries incondicionals del rei Abdudah II i el seu govern, pels manifestants que ocupaven els carrers de la ciutat, provocant almenys una vuitena de ferits. La intervenció de la policia en defensa de l'ordre, en aquest episodi, ha destaca per la seva absència.

Articles relacionats:

-Al Jazeera sota el títol Jordan protest turns violent: Anti-government protests become routine on Fridays in Jordan since popular uprisings swept Egypt and Tunisia (http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/02/201121821116689870.html)

Vídeos relacionats:

- “Jordan King's Thugs Attack Pro-Democracy in Amman” (PressTV)
http://www.youtube.com/watch?v=pHjr-qppKhg


25 de febrer de 2011

Uns 7000 jordans es manifesten a Amman per exigir reformes polítiques

Després de l'oració del divendres, uns 7000 jordans surten als carrers d'Amman i d’ altres ciutats del país, en el que ha estat anomenat "El Dia de la Ràbia", per exigir reformes polítiques, el tancament de l’ambaixada israeliana a Amman i la restauració de la constitució de 1952. A la manifestació s'hi congreguen líders opositors, sindicalistes i activistes independents.

Articles relacionats:

-"Thousands march in Jordanian Day of anger" [English.rfi]

-"Miles de jordanos se manifiestan para exigir reformas políticas" [El Mundo]

Vídeos relacionats:

-"Protest in Amman Jordan Feb 25 2011"

-"Amman Day of Anger Protests, 25 February 2011"

-"Jordanians Demand Reform on 'Day of Anger' " [link tv]

-"Mosaic News - 02/25/11: Crisis in Libya, Protests Across Middle East"

-"Day of Anger: Amman, Jordan"


27 de febrer de 2011

"The Last King of Jordan?"

A la secció INfocus, un talk-show setmanal de 25 minuts de durada sobre afers internacionals, de la cadena anglesa PressTv, tracten, des del punt de vista del periodista Johnny Miller, els afers que estan tenint lloc a Jordània. El vídeo consta de tres parts en les que Miller s'endinsa en les protestes dels jordans i fa sentir la seva veu indignada. Acut a diferents manifestacions, presencia la repressió policial i entrevista diversos manifestants. Ens dóna el seu punt de vista, subjectiu i probablement sensacionalista, però no per això menys digne de consideració, sobre la remor revolucionària que es comença a sentir al país del rei Abdullah II el gener i febrer de 2011.

Vídeos relacionats:




Les lliçons que Jordània no ha après

Article de Hisham Bustani publicat a "Iran Spanish Radio", titulat "Las lecciones de la revoluciones tunecina y egipcia que Jordania no ha aprendido". Bustani parla de l'abisme entre les elits i el poble àrab, i descriu en set punts el perquè, segons la seva opinió, les manifestacions a Jordània no prosperaran, comparant el context social i polític del país amb els de Tunis i Egipte. Un article que trobem especialment explícit per a comprendre la complexitat que suposa emprendre un procés de canvi en un país com Jordània.

- "Las lecciones de las revoluciones egipcia y tunecina que Jordania no ha aprendido" [Iran spanish radio]


5 de març de 2011

La reforma constitucional no impedeix que es compleixin 10 setmanes de protestes

Ja són una desena de divendres seguits de protesta interna a Jordània, i cada cop són més les veus que es senten al carrer reclamant un canvi constitucional pel que fa a les polítiques d’anticorrupció i al sistema electoral, sobre el que la principal exigència es centra en la implantació d’un sistema de representativitat real del vot de la població i la disminució o abolició del poder del rei, que fins ara escull els seus ministres a dit.

Vídeos relacionats:

 -“10th Week of Jordan protests for a Constitucional Reform” [Al Jazeera]

"Human rights in the Middle East (Jordan)"

Un parell de vídeos, penjats per un usuari anònim al YouTube, mostren la presumpta violència i abusos de la policia cap a ciutadans jordans. Tot i que no són verificables (és fa difícil saber si realment els fets ocorren al país citat), no deixen de semblar-nos un material rellevant.

Aquí, la traducció del text que acompanya els dos vídeos:
“Nosaltres, els jordans, tan sols podem fotografiar o gravar un de cada milió de casos d'abús per part de la policia i de tortura per part de la policia secreta. Tothom sap, a Jordània, que els fets no passen dins dels edificis de Govern perquè són controlats: milers de jordans són torturats anualment a les presons secretes del país. Sisplau, ajuda'ns a tallar el flux d'ajut a Jordània dels països occidentals fins que els Drets Humans no siguin respectats dins dels fronteres de Jordània.”




17 de març de 2011

Trinidad Jiménez declara que el rei Abdullah II és el més reformista de la història del país

La ministra d'Assumptes Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, es mostra convençuda que el monarca es proposa dur a terme profundes reformes a Jordània. Després de la decisió d'aquest de nomenar Marouf Bakhit com a primer ministre amb la missió d'emprendre "reformes econòmiques i polítiques reals", la ministra va aplaudir aquestes mesures i va expressar el recolzament per part d'Espanya al procés de canvi de Jordània.
La ministra declara en sortir de l'audiència amb Abdullah II que "el rei és el més reformista de tots".

Articles relacionats:

- "El rey de Jordania es el más reformista" [El País]


24 de Març de 2011

Les protestes acampen a Amman

Mig centenar de protestants s'han agrupat a una plaça central de la capital Jordana per a crear una pressió més severa amb l’objectiu d’aconseguir la  dimissió del primer ministre i la instauració d'una reforma legislativa i constitucional real: algunes reclamacions passen per dissoldre el parlament actual (que titllen de “servil i dòcil”) , així com el temut departament d'intel·ligència (perpetuador de nombroses detencions irregulars i maltractaments a les presons) i donar més poder a la gent.

Els acampats a Jordània són essencialment estudiants universitaris i llicenciats desocupats que segueixen reclamant unes reformes concretes i que, amb motiu de l’acampada, rebategen el seu moviment com a “Joventut 24 de març”

Articles relacionats:

-“Protest camp set up in Jordan capital: Demonstrators in Amman vow to continue with their sit-in until demands for political reforms are met” [Al-Jazeera]:
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/03/201132414304102344.html

Vídeos relacionats:

-“Amman Jordan protest”
http://www.youtube.com/watch?v=EUMduW6W_mE&feature=related 

-“Jordan protest 25 march, Gamal Abdul Nasser Circle, Amman”
http://www.youtube.com/watch?v=P5p2zEDNFQU&feature=related 

-“Cheers for Jordanian police “
http://www.youtube.com/watch?v=_EedK8gJnNE&feature=related

-Esdeveniments del dia al Telenotícies de telesur:
http://www.youtube.com/watch?v=QDHTjTNZYBM

Imatges relacionades:

http://www.vosizneias.com/wp-content/uploads/2011/03/jrdn2-725x483.jpg


Sobre els fets del 25 de maig:

Telenotícies de telesur:
http://www.youtube.com/watch?v=25huTzQpVjE&NR=1

Jordan protest 25 march Zahil Al Khawaldeh:
Part 1 http://www.youtube.com/watch?v=2Ig5rBfFJ4s
Part 2 http://www.youtube.com/watch?v=vlPdzCrYOPE
Part 3 http://www.youtube.com/watch?v=6eGsu2HRF4Q
Part 4 http://www.youtube.com/watch?v=bHq27sgHY9s
Part 5 http://www.youtube.com/watch?v=87EMfU4xCzo&feature=related
Part 6 http://www.youtube.com/watch?v=eBkDHlvwaCk


25 de Març de 2011

La violència assalta les protestes dels acampats per via doble

La nit del divendres 25 de Març, l’acampada de manifestants a Amman es veu marcada per un dels més greus episodis des del inici del procés global conegut com a “la primavera àrab”: es comptabilitzen un mínim de dues morts i 120 ferits en un atac produït al seu campament, que segons les fonts policials fou perpetrat per adeptes del rei; diversos entre els acampats, però, afirmen que l’atac també provenia de la policia que suposadament havia de mantenir l’ordre.

Els fets desencadenaren la dimissió de 16 dels 53 representants del comitè de diàleg nacional, creat el 13 de Març pel primer ministre de Jordània amb la finalitat d’analitzar les peticions polítiques que reclamaven les protestes. Al·legant que "Lo que ocurrió no fue un enfrentamiento entre la Juventud del 24 de Marzo y simpatizantes del Gobierno, sino una acción sistemática de parte de las autoridades, que deberían ser responsables de la masacre” (La Vanguardia, 26 de març de 2011), la dimissió de diversos líders de partits d’esquerra s’uneix a la indignació que ja esgrimien diversos partits d’arrel islàmica com ara el braç polític dels Germans Musulmans, el “Front d’Acció Islàmica”.

Articles relacionats:

-“Unos treinta manifestantes heridos en una protesta en Amman” [La Vanguardia]:

-“Renuncian 16 miembros del comité de diálogo internacional en apoyo a las protestas en Jordania” [La Vanguardia]:





Taula de continguts

·         Presentació
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada