15/6/11

AL-JAZEERA - Notícies relacionades amb la rellevància d’Al-Jazeera durant les revolucions àrabs.

- Al-Jazeera en conflicte: detencions de periodistes d’Al-Jazeera
Diferents casos de periodistes  detinguts  en els últims mesos, durant els transcurs de les revoltes en els països àrabs. Aquets articles deixen constància de la visió  que tenen els governs de molts països sobre el  posicionament  d’Al-jazeera. Les detencions han estat utilitzades com a mitjà per evitar l’arribada d’informació. Alguns més que altres, ajuden a entendre la situació  que viuen molts d’aquets periodistes. Les  informacions s’han trobat  a través de  “El impulso” i  Àfrica fundació:




En aquest casos d’Al-jazeera en conflicte durant  el transcurs de la guerra d’Iraq , podem trobar diferents detencions.  Aquesta vegada, les detencions o prohibicions d’entrar en el país són de governs europeus i d’Estats Units. A més a més d’un clar exemple en el nostre país. La  informació és d’un blog, Mundo Àrabe,  i de la pàgina web de cadena SER:






- L’ascens d’Al-Jazeera: “Al-Jazeera gana la guerra informativa. El canal de televisión árabe acaba con la supremacía de la CNN”

La CNN, la cadena internacional d’origen estadounidenc, ha estat durant molts anys el mitjà de referència per als països del món àrab però pocs anys després de l’aparició d’Al-Jazeera, aquesta cadena de Qatar va aconseguir sobreposar-se a la CNN.

Aquest factor d’audiència seguit del missatge retransmès, per aquesta mateixa cadena, d’Osama Bin Laden va ser el detonant per als Estat Units per presionar al emir àrab de Qatar (precursor i principal inversor d’Al-Jazeera) perquè censurés la cadena. Tot i així Al-Jazeera assegura que la cadena segueix oferint información amb la llibertat d’expressió i objectivitat que la caracteritzen.

Referència: EL PAÍS. 11/10/2001



- Al-Jazeera presionada. Presión de Estados Unidos por el canal de TV árabe

El canal televisiu d’Al-Jazeera s’ha convertit en el més popular del Orient Mitjà per ser l’únic mitjà de comunicació independent, ja que tots els altres són estatals.

Estats Units considera la cobertura informativa d’Al-Jazeera poc equilibrada i amb un sentiment anti-estadounidenc. És per això, que el seu secretari d’Estat va intentar convencer a l’emir àrab d’intervenir en la informació del canal poc abans de començar la guerra d’Afganistán i després del comunicat d’Osama Bin Laden.

Referència: BBC. 5/10/ 2001



- La revolució informativa del món àrab: “Al-Jazeera, el canal árabe”

A través de diversos testimonis i informants, un corresponsal de la BBC comprova i demostra la gran audiència que reb la cadena qatarí per la objectivitat i fiabilitat de la informació i per l’ampli cobriment del que passa en el món àrab.

Ens referim a una revolució informativa ja que fins a la fundació d’Al-Jazeera no hi havia cap mitjà de comunicació independent que oferis una informació sense manipular o si més no, sense cap influència subjectiva dirigida a interessos concrets. Per al poble àrab és un fet molt important ja que una manera d’involucrar-se en els fets és saber el què passa.

Referència: BBC, 5 de març de 2003



- Al-Jazeera, mitjà de comunicació exemplar o plataforma per a terroristas: “Las dos caras de Al-Jazeera”

Aquesta columna  està dedicada aun repàs general de la ràpida evolució de la cadena qatarí des del desbancament tant de la principal cadena saudí Arabsat  (com de la CNN) i fins a la obertura a la senyal internacional. Tot i aquest gran potencial informatiu independent d’Al-Jazeera, gairebé des dels seus inicis ha patit amenaces i pressions constants, principalment dels Estats Units, per ser la cadena que utilitza Osama Bin Laden per retransmetre els seus missatges i amenaces.

Des de llavors, que s’ha acusat a aquesta cadena de ser aliats d’ Al-Qaeda i transmetre els seus ideals. Aquestes acusacions per part dels Estat Units van arribar al límit de que George Bush decidis bombardejar la seu de la cadena a Doha. Encara que Blair el va convencer de retiar el bombardeig, si que es va encarregar de clausurar la senyal en molts països sobretot en els que estaven en conflicte.

Referència: El patíbulo, 10 de Gener de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada