7/6/11

ALGERIA - Presentació





El següent document és el reflex del treball en grup realitzat entre els mesos de gener i Maig del 2011. Una vegada escollit el país, Algèria, varem començar a fer les primeres trobades del grup per dividir les tasques, cadascú va fer una recerca a títol personal de diferent material amb els objectius següents:


·         Oferir elements que facilitin la comprensió de  l’actualitat  que viu el país a nivell político-social.

·         Donar èmfasi a la multiplicitat de causes i factors que  incideixen en aquests processos de canvi.

·         Donar protagonisme a les ciències socials, especialment a l’antropologia, en contrapartida al model d’informació que s’ofereix des dels mitjans de comunicació clàssics.

·         Aportar material que trenqui amb la visió estigmatitzada i orientalista del món àrab.


A continuació, fem una valoració de les dificultats  que ens hem trobat i altres aspectes que volem destacar:


·         Dificultat per trobar informació en llengua castellana o catalana, majoritàriament era informació francòfona o àrab i puntualment algun article en anglès.

·         A nivell d’estudis antropològics i monografies sobre Algèria, no hem trobat documents gaire actualitzats, encara que els llibres que hem utilitzat ens han ajudat ha entendre molt millor la situació que viu el país actualment. Quasi tot el material és concentra en el procés de descolonització.

·         Un tema que ens agradaria destacar és que les fonts oficials sobre taxes d’atur i pobresa del país no reflexa la realitat de las situació a Algèria. La informació cercada ha estat molt contradictòria en contrapartida a les dades oficials.

·         En un primer moment, varem pensar que seria molt interessant fer un recull de testimonis de persones originaries d’Algèria, que actualment visquin a Catalunya, no obstant, tot i tenir alguns contactes per poder accedir a més persones, ens trobem que aquestes, molt geloses de la seva intimitat no volien accedir a fer les entrevistes.

·         La recerca d’imatges per Internet ha estat molt condicionada per la qüestió del copyright.

·         Degut a que en altres països del Magreb s’han produït grans canvis a nivell politico-social, els esdeveniments de països com Algèria no han tingut la repercussió mediàtica internacional deguda. En relació a les noticies nacionals, també detectem un fort control mediàtic que ha fet que la informació quedi esbiaixada.



Nuria Puentes

Noel Talavera

María Caballero

Candela Perez

Marta Cantenys

Aina Molinero




ALGERIA - Taula de continguts


·         Presentació


·         Llibres

·         Articles relacionats

·         Articles per pensar

·         Material audiovisual 

·         Entrevistes







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada