13/6/11

REVOLTA A CATALUNYA - Presentació


“…cuando casi a diario en todos los países, podemos ver aumentar el número, la dimensión y la intensidad de esas movilizaciones populares referentes al “marco de la vida”, a las formas y a los ritmos de vida cotidiana, parece lógico extraer la conclusión de que nos encontramos frente al surgimiento de una nueva forma de conflicto social directamente ligada a la organización colectiva del modo de vida.” (Castells, 1974)

Del descontent al món árab a una revolta global, diferents escenaris, diferents contextos, diferents motius, diferents actors, però el mateix moment i la mateixa crida cap a la dignitat del poble i a la seva visibilitat davant dels grans estats i el poder hegemònic.

-Mapa de les acampades i mobilitzacions del món:

-Imatge de les diferents acampades, mapa exposat a Plaça Catalunya:

-Vídeo sobre les diferents mobilitzacions:

Quan varen començar les revoltes al món àrab i amb la proposta de fer aquest blog, ens va semblar adient fer un recull de totes aquelles activitats que des del nostre país s’estaven fent en relació al que passava a casa dels nostres germans àrabs. Gairebé amb el tancament de l’assignatura va saltar l’espurna de la revolució aquí també i es va pensar ràpidament en la possibilitat de no només oferir el que ja s’havia pactat des d’un principi sinó també poder fer un apartat on les revoltes d’allà i d’aquí trobessin els seus punts de trobada, un espai on poder oferir una mica de teoria social per a poder entendre el conjunt de mobilitzacions que s’estan donant, on es repassin conceptes bàsics de democràcia, participació, moviments socials, moviments globals, nous moviments, violència, noviolència,… i també per què no, poder adonar-nos i fer-nos conscients de com ens hem fixat sobretot en Egipte, per donar forma a les mobilitzacions populars aquest cas de Barcelona, que és la que coneixem de primera mà. Aquest és doncs el treball que és present on hi hem volgut incloure al final un espai lliure d’opinió i on afegir-hi altres aportacions al blog o material divers que es podrà anar omplint amb el temps.

La immediatesa ens obliga a treballar a corre-cuita i és per això que no podem compilar tanta informació com ens agradaria. A dia d’avui, tancant aquest treball, la situació a Iemen, Síria i Líbia empitjora per moments amb cada cop més morts i l’amenaça (o ja la realitat) d’una guerra civil. Mentre a Egipte i Tunísia es preparen per a rebre unes eleccions molt esperades que presenten un futur encara desconcertant, aquí s’aixequen les acampades de Barcelona i Madrid deixant-nos amb la incertesa de què passarà a partir d’ara. Una cosa és ben certa i és que totes aquestes realitats viscudes i mobilitzacions viscudes amb esperança marquen un abans i un després que si més no, no pot deixar indiferent a ningú.
Adrià Castellón, Martí Font
Alberto Pérez de la Fuente i Maria Viñas


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada